Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Kącik kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 21:27, 16 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Kapustka z grochem? Palce lizać. Tylko później trzeba brać Espumisan, bo może wysadzić bok. A u mnie jeszcze barszcz czerwony z fasolą (ze śmietaną), może wysadzić drugi bok. Ja mam przegwizdane, bo generalnie nie jem ryb. Wyjątek śledź w oleju i ryba po grecku. A do ryby po grecku (do jarzyn) zaczęłam ostatnio dodawać pieczarki. Jest zdecydowanie lepszy smak, aha i dużo ziela angielskiego

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Karolcia ork



Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 1582
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Nie 21:27, 16 Gru 2007    Temat postu: Back to top

czy karp po grecku to po prostu rybka z gotowanymi jarzynkami? z przewaga marchwi;>?? jak tak to moje ulubione danie:DVery HappyVery Happy

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Wto 20:38, 18 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Danusia pisała o sałatce "Czerwone śledzie":

"przepis;
filety śledziowe, papryka świeża, papryka marynowana razem z octem /dla zaostrzenia smaku/ , ogórek kiszony, cebula /sporo/ , natka pietruszki, ostry keczup , koncentrat pomidorowy i mnóstwo ostrych przypraw i odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko pokroić drobno /także śledzie/ i dokładnie wymieszać. Powstanie pyszna sałatka"

a mogłabyś Danusiu ten przepis podać dokładniej - chodzi mi o ilości poszczególnych składników Question


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Wto 20:39, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
AniaF



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Śro 23:40, 19 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Geografko, dziękuje Ci za przepis na malibu!!! Właśnie przed chwilą zrobiłam. Wyszło przepyszne!!! Ach, palce lizać... Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali! Dzięki! :calus:
P.S. Z innych Waszych przepisów jeszcze nie korzystałam, ale na pewno przyjdzie i na nie czas Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Piter.1985



Dołączył: 19 Lis 2007
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Czw 1:37, 20 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Przepis na karpia po grecku:
Potrzebujemy:
-karpia(najlepiej większego:) )
-2 cebule
-3-4 większe marchewki
-2 pietruszki
-1 seler
-1 por
-przecier pomidorowy
-3 stołowe łyżki oleju
-podstawowe przyprawy(sól,pieprz,papryka słodka)

Karpia kroimy w dzwonka,a następnie smażymy
Sos grecki przygotowujemy z ww.składników w następujący sposób:Warzywa scieramy na tarce w cienkie paseczki,dodajemy pokrojone cebulę(najlepiej na nieco większe kawałki).Wymieszane warzywa dusimy w rondelku,dodając nieco wody lub bulionu wołowego.W międzyczasie dodajemy także 3 łyżki oleju i tak dusimy,aż do momentu aż warzywa będę miękkie.Jak są już miękkie,to dodajemy koncentratu pomidorowego i na sam koniec resztę przypraw,wg.własnego uznania(jedni wolą bardziej ostre,drudzy mniej Razz Ja akurat zaliczam się do tych pierwszych Wink Następnie rybę układamy na półmisku i przykrywamy ją warzywami.Najlepiej robić to warstwami:parę kawałków ryby->sos->ryba->sos i tak aż wyczerpiemy limit ryb smile Jeśli zostanie nam miejsce na półmisku,to na sam wierzch dajemy resztę sosu greckiego,jeśli nie ma miejsca to sosik można zjeść bezpośrednio na ciepło z chlebem lub bułką Very Happy Po całym tym ceremoniale,możemy delektować się smakiem karpia po grecku smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Piter.1985 dnia Czw 1:37, 20 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Karolcia ork



Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 1582
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Czw 13:25, 20 Gru 2007    Temat postu: Back to top

tak tak tak!!!!! to myslelismy o tym samym! to moje ukochane danie:)smilesmile!!! mmm pycha <mniam>

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
ian curtis
Zablokowany


Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

 PostWysłany: Czw 13:38, 20 Gru 2007    Temat postu: śledzie Back to top

Dziś rano w tv w"ryż czy ziemniaki" był przepis na najlepsze pod słońcem śledzie...
śledzie solone kroimy na kawałki w zależności od uznania ,ale takie mniejsze i moczymy lub też nie (jeśli ktoś woli słone) . Potem przygotowujemy cebulkę (kurcze,jak?) no i mieszamy olej z sokiem z cytryną. To wszystko wkładamy do słoika i mieszamy ,tak jak dobry drink,czyli shaker Laughing Potem odkladamy do lodówki ,najlepiej na dzień i są gotowe. uwielbiam takie śledzie... Razz Tylko nie doleciało mnie jak te cebulę się robi,może ktoś wie?


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Czw 16:11, 20 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Śledzie z cytryną


śledzie solone
cebula
sok cytrynowy
oliwa

Śledzie wymoczyć przez godzinę. Kroić filety w dzwonka, układać w słoiku przekładając plasterkami cebuli. Zalać oliwą do połowy wysokości śledzi. Dolać drugie tyle soku cytrynowego z butelki. Zakręcić szczelnie pokrywką słoik. I miksować jak barman koktaile aż sok cytrynowy zmiksuje się z oliwą i zmętnieje. Odstawić na dwa dni do lodówki. Zaglądać co kilka godzin i próbować: gdy zbyt kwaśne - dolać oliwy; gdy zbyt mdłe – dodać soku cytrynowego. Podawać z pieczywem lub ziemniakami w mundurkach.

To nie ja wymyśliłam, znalazłam na stronie tego "ryżu z ziemniakami"


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
AniaF



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 15:08, 21 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Waga napisał:
Danusia pisała o sałatce "Czerwone śledzie":

"przepis;
filety śledziowe, papryka świeża, papryka marynowana razem z octem /dla zaostrzenia smaku/ , ogórek kiszony, cebula /sporo/ , natka pietruszki, ostry keczup , koncentrat pomidorowy i mnóstwo ostrych przypraw i odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko pokroić drobno /także śledzie/ i dokładnie wymieszać. Powstanie pyszna sałatka"

a mogłabyś Danusiu ten przepis podać dokładniej - chodzi mi o ilości poszczególnych składników Question


Ja proponuję zasadę tzw. "na oko", sama tak wypróbuję. A za śledziki zabieram się jutro! Czy wyjdą? Dam znać!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
danka



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 15:51, 21 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Waga napisał:
Danusia pisała o sałatce "Czerwone śledzie":

"przepis;
filety śledziowe, papryka świeża, papryka marynowana razem z octem /dla zaostrzenia smaku/ , ogórek kiszony, cebula /sporo/ , natka pietruszki, ostry keczup , koncentrat pomidorowy i mnóstwo ostrych przypraw i odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko pokroić drobno /także śledzie/ i dokładnie wymieszać. Powstanie pyszna sałatka"

a mogłabyś Danusiu ten przepis podać dokładniej - chodzi mi o ilości poszczególnych składników Question


Musisz to dostosować sama. Np. 1 papryka, 2 ogórki, 2 duże cebule1/2 pęczka natki na 5 tłuściutkich filetów. Paprykę ze słoika traktuj jak przyprawę i dodawaj aż będzie Tobie odpowiadał KWASEK. Całość świeża smakuje tak sobie , ale na drugi dzień pycha Razz

Czy ktoś dodaje do bigosu mielony jałowiec? WARTO SPRÓBOWAĆ Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez danka dnia Pią 15:52, 21 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Pią 15:57, 21 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Lubię gotować Exclamation I raczej nie miałam dotąd problemów ze składnikami róznych dań i lubię różne improwizacje smakowe. Ale tego nie widziałam i nie próbowałam, Exclamation i przede wszystkim nie chcę sobie zepsuć smaku - bo "wygląda" - sądząc ze składników - całkiem smakowicie - wszystko to co lubię. Dlatego proszę o dokładniejszy przepis.


No tak.... Danusia zdążyła mi odpowiedzieć w trakcie edycji mojego postu. Dzieki Danusiu . Głównie chodziło mi o ilość tych śledzików, na pewno ten przepis wypróbuję!

A jeśli chodzi o jałowiec, to swego czasu jak miałam dostęp do dziczyzny to jałowiec (ale w kulkach) dodawałam do bigosu często, ale to był bigos oparty na dziczyżnie, nie próbowałam z "podwórkowym" mięsem


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Pią 22:16, 21 Gru 2007, w całości zmieniany 5 razy
 
Zobacz profil autora
AniaF



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 15:40, 28 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Wracając do tematu "czerwonych śledzi" z przepisu Danusi... Zrobiłam, składniki dobrałam "na oko" i wyszło przepyszne! Trochę zmodyfikowałam, bo nie dodałam żadnych ostrych przypraw, a ketchup łagodny, bo po dodaniu papryczki marynowanej było już wystarczająco ostre, jak dla mnie. Ale ogólnie pycha! Polecam! Razz
Dziękuje Danusiu za przepis! Wink


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
danka



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 18:30, 28 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Nie ma za co. Smacznego Razz

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Ela



Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mińsk Mazowiecki

 PostWysłany: Pią 21:31, 28 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Dla smakoszy śledzi;
śledzika namoczyć w mleku, pokroić w dzwonka, ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i niewielką ilością miodu. Sosem polać śledzika. Cud miód....spróbujcie, polecam na sylwestrową noc,


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 21:42, 28 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Na sylwestrową noc to może nie za koniecznie, bo to i całować się trzeba i potańczyć, ale na następny dzień? - czemu nie?

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 18, 19, 20  Następny
Strona 7 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach