Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Kącik kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 10:47, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Clintoon napisał:
A dziś na obiad plendze! Pysznie! smile


A jadłeś plendze z cukinii....pycha... Exclamation Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Clintoon



Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 5366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 77 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miasto Poznań
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Nie 10:49, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Waga napisał:
A jadłeś plendze z cukinii....pycha... Exclamation Razz Razz
Nie miałem okazji. Ale cukinia często bywa w naszej kuchni obecna. A najczęściej jak grillujemy smile

Myślę, że nie skuszę się na plendze z cukinii zbyt prędko.
Uwielbiam te z tartych pyr. smile


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 10:52, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Clintoon napisał:
Myślę, że nie skuszę się na plendze z cukinii zbyt prędko. Uwielbiam te z tartych pyr. smile


Jak to rodowity Pyrlandczyk... Exclamation Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 10:56, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Ja chyba dzisiaj sobie zrobię te wasze plendze z pyr tzn. chciałam powiedzieć placki kartoflane. Narobiliście mi smaku.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 11:01, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

A ja chyba sobie zrobie te z cukinii, bo akurat mam w lodówce i oszczędzę sobie paluszki, bo cukinie ściera się na dużych oczkach... Mr. Green Razz Razz

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Nie 11:16, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Waga napisał:
Tyle tylko, że tak na moje oko, to są ziemniaki podpieczone, a o takich nie pisałam w przepisie... Laughing Razz
To fakt , na chwilę oglądając Igrzyskowe zmagania , zapomniałem o pyrach i lekko się przypiekły...ale smakowały super ,myślę jednak ,że ze starych ziemniaków to jeszcze lepiej smakuje (ten specyficzny smak ziemniaków w mundurkach gotowanych) Laughing

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
krk07



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 5346
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: KRAKÓW

 PostWysłany: Nie 12:37, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

A ja sobie zrobiłam kluseczki (świderki) z kiełbaską, czerwoną papryką, smażoną cebulką, a na wierzch pójdzie biały, rozdrobniony serek. PYCHA!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Sob 12:37, 04 Kwi 2009    Temat postu: Back to top

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc .Kuchnia stanie się znów miejscem "kultowym".Już właściwie od przyszłego tygodnia każdy z nas zapewne będzie miał większy czy mniejszy udział w przygotowywanych specjałach. Wznawiam temat kulinarny ,może ktoś ma jakieś swoje tajemne przepisy albo sposoby i zechcę się nimi podzielić .Ja proponuję coś pysznego na początek .To babka cytrynowa ,którą robi mój ...wujek .I zawsze jest przebojem na świątecznym stole .
Przepis ,który "sprzedał "mi jest taki.
Produkty potrzebne:
5 jajek, 1 szklanka cukru , kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, , szklanka mąki pszennej ,szklanka mąki ziemniaczanej, , cukier waniliowy, skórka tarta z dwóch cytryn.
I teraz jak to zrobić ?
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz roztopioną margarynę. Wszystko razem zmiksować.
Wylać na obsypaną bułką tartą małą blachę. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną i ostudzoną babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19267
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 251 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 15:44, 04 Kwi 2009    Temat postu: Back to top

Babka na blasze?
Na baby wielkanocne są specjalne formy (takie babowate).
Radziłabym po 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy baba się upiekła.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Sob 15:57, 04 Kwi 2009    Temat postu: Back to top

Źle się może wyraziłem , chodzi o podłużną blachę ,foremkę..To nie jest babka w kształcie o którym każdy myśli , tylko tak jak np.babka piaskowa ,czy łaciata.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Markban dnia Sob 15:58, 04 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
nyszka21



Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 1434
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Żmigród
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 18:21, 04 Kwi 2009    Temat postu: Back to top

A tu przepisik który chcieliscie, ''Kopiec..." Razz Muszę dodać, że zrobię ich kilka a nie jeden Razz Nie wiem czy dobrze przeskanowałam Embarassed

Smacznego życzę Wam i sobie Mr. Green

Marku już Twoją babeczkę sobie druknełam Razz
Tyko zastanawia mnie fakt tak wysokiej temp. jak 200 stopni Neutral Babki raczej piecze się na 180 Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nyszka21 dnia Sob 18:38, 04 Kwi 2009, w całości zmieniany 3 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Sob 18:36, 04 Kwi 2009    Temat postu: Back to top

Wygląda smakowicie, tylko, że ja... nie przepadam za francuskim ciastem Sad, ale kto wie, może kiedyś się skuszę... Razz

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Sob 19:00, 04 Kwi 2009    Temat postu: Back to top

No ,no , kopiec wygląda superowo . Trza namówić kogo trzeba i potem zjeść Wink

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
kasiorek



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 245
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Strzelce Świdnickie
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pon 20:20, 18 Kwi 2011    Temat postu: Back to top

Chyba odkurzę trochę ten temacik i na prośbę jednej z naszych KRÓLOWYCH Laughing podam przepis na...

Sałatkę makaronową z pieczarkami

- 0.5 kg makaronu (najlepiej pasuje tu makaron ryżowy tzw. Orzo), ale inne tez mogą być,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 średni por,
- puszka kukurydzy,
- 4 jajka,
- 100 g słonecznika,
- majonez wg. uznania (słonecznik jest tłustawy, dlatego za duża ilość majonezu może popsuć smak, ale wszystko zależy od kubków smakowych)

Wszystkie składniki łączymy- nie ma na to określonej kolejności! Makaron musi być oczywiście ugotowany, a słonecznik należy podprażyć, bo to wydobywa jego aromat i zwiększa walory smakowe. Pieczarki należy podsmażyć na małej ilości masła i dodać do pozostałych składników, przy czym nie smażmy ich za długo, bo będą nieapetycznie wyglądać! Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę, a por w drobną kostkę lub cieniutkie paski i solimy, aby nabrał miękkości. Dodajemy kukurydzę. Na koniec mieszamy wszystko z majonezem i pieprzem. Nie sypiemy już raczej soli ze względu na por i pieczarki, które należy posolić lekko podczas smażenia

Życzę smacznego!!! Very Happy


Post został pochwalony 1 raz
 
Zobacz profil autora
alfa



Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 1189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jadowniki
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pon 11:31, 25 Kwi 2011    Temat postu: Back to top

Fajnie, że podałaś przepis na sałatkę, bo ja właśnie poszukuję jakiś niebanalnych smaków. Dzięki! smile

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
Strona 20 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach