Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Kącik kulinarny
Idź do strony 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
literka



Dołączył: 19 Cze 2007
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Pią 9:13, 07 Gru 2007    Temat postu: Kącik kulinarny Back to top

Kochani!
Gadamy tu sobie o różnych historyjakch a mnie brakuje mozliwości wymiany doswiadczen kulinarnych.
Można też opisywać tu swoje ulubione dania.
Na początek wymyśliłem sobie na dzisiaj rybkę smazoną w miodzie ,ale boję się czy to się nie spali.
Czy ktoś robił coś takiego?


Temat przenosze w odpowiednie miejsce...Do dzaiłu Totalny ot./robert


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 10:14, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Marianie, jak to dobrze, że załozyłeś taki smaczny kącik.
Rybki w miodzie nie robiłam, ale jakbyś chciał pogadać o lazanii to bardzo bitte proszę.
Bardzo dobre są też piersi "kurzęce" z grzybkami mun! Że o tiramisu nie wspomnę!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
literka



Dołączył: 19 Cze 2007
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Pią 11:10, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

kiedyś jeździłem dużo po Polsce
w Tykocinie (blisko Białegostoku) była knajpka koło synagogi gdzie serwowano taka rybkę, ale jak ją zrobić
ludzie pomóżcie


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
AniaF



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 13:24, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Maranie, super temat! Można powiedzieć, że kuchnia to mój żywioł (oczywiście nie jedyny) Razz Ciekawe czy dużo osób będzie tu zaglądać? Niestety ja też nie wiem jak się robi rybkę w miodzie, ale już sobie wyobrażam jaka musi być pyszna...

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Ela



Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mińsk Mazowiecki

 PostWysłany: Pią 14:21, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Rybkę pokroić, posypać solą lub wegetą, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.Marchew i cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać taką ilością wody, żeby pokryła marchewkę z cebulą. Gdy warzywa się ugotują(ale nie rozgotują), układać warstwami na przemian z rybą.
Zalewa: Do wody pozostałej z gotowania warzyw dodać ziele angielskie, ocet, miód. Zagotować. Schłodzoną zalewą polać rybę.
Marianku i wszystkie osoby gustujące w rybkach.... śledzik w miodzie
Śledzie namoczyć na 3 godz. w wodzie. Pokroić cebulę w pół talarki i przegotować w osolonej wodzie do mometu gdy stanie sie przezroczysta odcedzic na sitku. Na patelni rozgrzac olej dodac koncentrat pomidorowy w celu latwiejszego polaczenia oleju i koncentratu dodać 2 lyzki wody,po polaczeniu dodać miod, rodzynki i cebule dusic na malym ogniu 5min doprawic do smaku salą i pieprzem
Śledzie odcedzić dokladnie, pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu i jeszcze ciepły sos wyłożyć na wierzch, odstawić na noc do lodowki aby inne potrawy nie przeszły zapachem śledzia, nakryć naczynie folią
SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
literka



Dołączył: 19 Cze 2007
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Pią 14:22, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Pozostaje mi zaekrperymentować a jak sie uda to podzielę sie doswiadczeniami.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 14:37, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Marian Lachowicz napisał:
Pozostaje mi zaekrperymentować a jak sie uda to podzielę sie doswiadczeniami.
Ja myślę, że do Eli lepiej wpaść na taką rybkę niż samemu się babrać (w rybce). Wink

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Ela



Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mińsk Mazowiecki

 PostWysłany: Pią 14:53, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

a rybka lubi pływać..... Wink
znajomi chwalą, zwłaszcza śledzika,
pozdrawiam:)


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 14:55, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Ela napisał:
a rybka lubi pływać..... Wink
znajomi chwalą, zwłaszcza śledzika,
pozdrawiam:)
Toż Marian umie się zachować, znam go nie od dziś, a jak jeszcze zabierze nas ze sobą, to barek masz wypełniony po brzegi!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Piter.1985



Dołączył: 19 Lis 2007
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Pią 16:03, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Świetny temat smile Gwarantuję,że będę często tu zaglądał,bo kuchnia jest jednym z moich hobby-czasem po prostu lubię zaszyć się w kuchni na jakiś czas,przewertować w pamięci domowe przepisy i przygotować coś do jedzenia,zarówno typowego jak i nietypowego smile Ot,takie coś przyjemne z pożytecznym.Niektórzy dziwią się,że młodego chłopaka ciągnie do kuchni,ale czyż to nie meżczyźni są mistrzami patelni Razz Question

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 17:31, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

To jest coś , co mnie rajcuje mocno! Bardzo mi pasuje opinia Eli , że rybka lubi pływać . Jestem tradycjonalistą , ale potrafię zrobić golonkę mojego życia! Warto również wspomnieć o pierogach ! Dla mnie podstawa ! I to na różne sposoby! Cała tajemnica tkwi w cieście do onych , nadzienie , to już kwestia miłości , grzyby , kapusta , podroby , ser , kasza gryczana , po lubelsku , po rusku , po wiejsku , jak se Chceta!!! Temat kulinarny jest trafiony niezmiernie , tego Marian Nam brakowało!!! I chwała Ci za to! Przy okazji , niektórzy (uważający się za idoli polskiej młodzieży i nie tylko ) , co myślą , że są bogami , zawsze w takich sytuacjach mocno to podkreślają , że potrafią tylko wodę "przypalić" . Trzeba być ostatnią ofermą , żeby "takiego" cudu "dokonać" ! Ale idol to idol ! Nie moja bajka! , Pozdrawiam , Lef A!!! zapomniałem o miłości mojego życia , czyli o smalcu własnego wyrobu , plus smaczny chleb!!!!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Hanka



Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Pią 18:28, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

OOOO no proszę jaki super temacik!!! Aż mi Marianie narobiłeś ochoty na rybkę!!!! Nieatety moje zdolności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia, a na dowód tego powiem Wam że ostatnio przypaliłam.... kompot!!!!!!!!!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 18:33, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Jesteś Hanko na 183 % "zakochana" , i tylko dlatego Przypaliłaś kompot ... z drugiej strony , to ciekawe , z czego był kompot o tej porze roku?

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Hanka



Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Pią 18:40, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Ze słoiczka Marku, ze słoiczka!!!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
literka



Dołączył: 19 Cze 2007
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Pią 20:12, 07 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Hanka napisał:
OOOO no proszę jaki super temacik!!! Aż mi Marianie narobiłeś ochoty na rybkę!!!! Nieatety moje zdolności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia, a na dowód tego powiem Wam że ostatnio przypaliłam.... kompot!!!!!!!!!

Haniu!!!
kompot się przypala jak makówki śą niezbyt dojrzałe.
pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Następny
Strona 1 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach