Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Kącik kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 18:23, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Waga napisał:
Pyry z gzikiem

Składniki:

ziemniaki
biały twarożek
kwaśna śmietana
szczypiorek
cebulka
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach - czyli w tzw. mundurkach.
Cebulę obrać z łupinki, drobno pokroić.
Ser biały twarogowy połączyć z kwaśną śmietaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
Dodać cebulkę, szczypiorek, sezonowo także można dodać rzodkiewkę i koperek, dokładnie wymieszać, posolić do smaku.
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na połówki i podawać z przyrządzonym wcześniej gzikiem.

I już "możemy delektować się delikatnym aromatem wykwintnej pyry podkreślonym przez kombinację smaków zawartych w gziku. Jak mawiają w Poznaniu: normalnie szok, tej!"

I co tu może nie smakować Question Question ...Pychoooooota.... Exclamation Razz Razz

PS. Przygotowanie gziku to prawdziwy majstersztyk kulinarnej sztuki. O dobry gzik nie jest łatwo. Istnieją różnorakie warianty tej potrawy różniące się dodatkami i sposobem przyprawienia. Tak naprawdę każda poznańska rodzina ma wypracowany przez pokolenia pogląd na to jak powinien prezentować się prawdziwy gzik. Poglądu tego gotowi jesteśmy bronić jak niepodległości i nie oddamy ani guzika od mundurka, a wzorem nam w tym będą dzieci wrześnieńskie... Laughing Exclamation Razz Razz


Jutro mam zamiar zrobić to sam na obiad!!! Podjąłem się tego zadania , bo przepis wygląda niesamowicie smakowicie (rym specjalny), ale mam pytanie , czy młode ziemniaki sie nadają , bo one jednak nie mają typowych łupin i obawiam się , że to nie samo , co "stare" ziemniaki. Question


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Pią 18:52, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Ja już w tym roku gotowałam młode ziemniaki w mundurkach i obierały się po ugotowaniu bez problemu, smak też miały dobry, więc sądzę, że możesz gotować bez problemu... Razz Razz

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 19:01, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

I jeszcze kilka szczegółów . Ser - tłusty czy półtłusty (bo i można kupić 0%) , śmietana jaka , 12 czy 18% ? no i sposób przyprawienia , czy to ma być łagodne czy może być ostrzejsze w smaku (papryka ,pieprz ziołowy , bazylia) i czy można dodać od siebie (modyfikacja) np.drobno pokrojoną paprykę czy świeżą bazylię w listkach , i czy można dodać innych przypraw ? Wink

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Markban dnia Pią 19:03, 22 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Pią 19:32, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

ser - półtłusty, a jeszcze lepiej pełnotłusty
śmietana - 12% wystarczy, ale może być i więcej - zależy jaki ser kupisz -jak pełnotłusty, to śmietana może być mniej-procentowa...

Z przypraw - ja z reguły robię tak jak w przepisie, czasem dorzucam pokrojony w drobną kostkę świeży ogórek (niedużo tego ogórka) i lubię też delikatnie przyprawić mieloną ostrą papryką.

A czy ma być w smaku ostre czy łagodne, to już według gustu własnego podniebienia, niemniej zbyt ostre raczej być nie może, bo straci swój właściwy, raczej łagodny smak... Razz

Jest to przepis na gzik, ale jak każdy przepis można spróbować modyfikować wg własnego uznania - tylko wtedy to już chyba nie będzie ...pyrlandzki gzik... Rolling Eyes Question Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
mrówka



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 3415
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 18:34, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

PIECZONKI
wg sprawdzonych zagłębiowskich smakoszy Wink
- duży żeliwny garnek z pokrywą ( np. 5-litrowy na dużą grupę smakoszy)
- wyłożyć folią aluminiową
- spód garnka wysmarować tłuszczem ( najlepiej skórą z boczku)
- kłaść warstwami pokrojone w plasterki
ziemniaki, kiełbasę, boczek ( w kostkę krojony jednak) , cebulę, buraki, marchewkę
- dodać przyprawy - m.in firmy Prymat "do ziemniaków", pieprz, sól, czosnek i co kto lubi
- na wierzch położyć kawałek tłuszczu ( smalcu najlepiej)

potrawa powinna się piec na ognisku ok. 45- 60 minut , można przemieszać od czasu do czasu
a tak wygląda na ognisku



smakuje znakomicie , polecam Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mrówka dnia Wto 9:56, 09 Wrz 2008, w całości zmieniany 3 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Sob 23:44, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Zapomniałem się pochwalić , że słynne wielkopolskie Pyry z gzikiem zrobiłem , smakowały fantastico !!! to jest rewelacja !!!


I jeszcze przepis po lubelsku na tę samą potrawę , trochę z humorem:
Kartofle wyszorować. Ugotować w mundurkach. Cebulę posiekać. Ser rozdrobnić. Dodać śmietanę, cebulę, czosnek, koperek. Dosolić. Gorące kartofle przekroić na pól. Każdą połówkę pyry smarować masłem, potem gzikiem. Wsuwać. Danie proste, skromne, oszczędne i smakowite. Jednak ci Poznaniacy znają się na kuchni!!!! I to jest prawda!!!! Pyszne te gzikowate pyry! Laughing


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 23:51, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

A ten serek to nie za rzadki? Bo tak coś spadowuje z tej pyry?

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Clintoon



Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 5366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 77 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miasto Poznań
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Nie 9:48, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

wiosna napisał:
A ten serek to nie za rzadki? Bo tak coś spadowuje z tej pyry?
Jak w sam raz!
Ale jak to z gzikem - w każdym domu smakuje i wygląda inaczej.
Wczoraj jadłem obiad (po 23 Wink ) i był to właśnie piękny smakowy gzik! smile (ciut rzadszy od tej "lubelskiej" odmiany)


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 10:10, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Tak poznaniacy zachwalacie ten swój frykas, że chyba warto go spróbować. Muszę dokładniej przyjrzeć się przepisowi.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 10:25, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

MARKBAN napisał:
Zapomniałem się pochwalić , że słynne wielkopolskie Pyry z gzikiem zrobiłem , smakowały fantastico !!! to jest rewelacja !!!


Tyle tylko, że tak na moje oko, to są ziemniaki podpieczone, a o takich nie pisałam w przepisie... Laughing Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 10:32, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

A to nie można tak? Miała być dowolność interpretacji. Może Marek woli podpieczone.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 10:36, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Woleć może co tylko zechce, ale to miał być pyrlandzki gzik, a nie "wariacje na temat gziku"... nie wiem, czy to jeszcze poznańskie "pyry z gzikiem", czy już inne, podobne danie ... Question Rolling Eyes Razz

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 10:40, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Oj, Sonia, najważniejsze, że mu smakowało. Nie ma wyjścia tylko jak Marek będzie kiedyś w pobliżu Poznania, to przed wyjazdem umówi się z Tobą i go "podejmiesz"po pyrlandzku.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 10:43, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

wiosna napisał:
Oj, Sonia, najważniejsze, że mu smakowało


Taaak, najważniejsze, że Mu smakowało... Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Clintoon



Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 5366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 77 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miasto Poznań
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Nie 10:45, 24 Sie 2008    Temat postu: Back to top

A dziś na obiad plendze! Pysznie! smile

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Następny
Strona 19 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach