Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Kącik kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Pią 11:16, 25 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Wow, Exclamation wydawało mi się, że to rodzaj (gęstego) sosu, a to zupa...Super Exclamation Rolling Eyes Razz Razz . Tak czy siak spróbuję, bo składniki są proste, znane i na czasie... Razz

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Pią 11:16, 25 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 11:24, 25 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Wczorajszy przepis był trochę niezgrabnie napisany (ale to był przepis po lubelsku ,z ziemniakami).Teraz , podpierając się fachową literaturą , podam , jak to powinno być zrobione .
Forszmak
składniki:

* 200 g ogórków kiszonych
* 700 g schabu wędzonego
* 200 g boczku wędzonego
* 200 g kiełbasy
* 30 g koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki śmietany gęstej
* mąka
* Rosół drobiowy
* pieprz, papryka, sól
* Przyprawa do zup, sosów, sałatek
* Vegeta , czy Ziarenka Smaku

Schab kroimy w paseczki o wymiarze frytki. Podobnie boczek i kiełbasę. Kiełbasę można pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany smalec wrzucamy schab i podsmażamy, dodając boczek i kiełbasę, pod koniec pokrojoną w pióro cebulę. W dużym garnku jednocześnie zagotujemy rosół. Podsmażony boczek, schab i kiełbasę, wrzucamy do rosołu, dolewamy 1/2 litra wody, przyprawiając pieprzem, solą koncentratem pomidorowym, przyprawą do zup, dodajemy ogórki kiszone pokrojone również w paski, ale uprzednio obrane ze skóry i podsmażone na tłuszczu. Całość po zagotowaniu zagęszczamy zasmażką z mąki i masła, śmietaną i podajemy. Na koniec smakujemy i możemy jeszcze doprawić Ziarenkami Smaku. Podajemy z białym pieczywem albo jako drugie danie z ryżem lub kaszą np. jaglaną. SMACZNEGO!

Trochę inaczej , ale w sumie to jest to ten sam forszmak!!!!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Pią 11:35, 25 Lip 2008    Temat postu: Back to top

MARKBAN napisał:
(...)dodajemy ogórki kiszone pokrojone również w paski, ale uprzednio obrane ze skóry i podsmażone na tłuszczu (...).


Jak żyję (eee... Sad prawie pół wieku Exclamation niestety Sad )... pierwszę "słyszę", żeby kiszone ogórki podsmażać.... Shocked Razz
Już podduszałam ogórki po warszawsku, czy kiszone, ale nie podsmażałam... Exclamation Hmm...coraz bardziej mnie ten przepis intryguje... Exclamation Exclamation Razz Razz

Jak to dobrze być na Forum JTM.... Exclamation Exclamation Razz Razz
Człowiek dowiaduje sie, doświadcza i uczy cały czas czegoś nowego... Exclamation Exclamation Razz Razz
Dla mnie SUPER Razz Razz

PS. Widzę i Dziękuję Marku... Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Pią 11:38, 25 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
robert



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Sob 21:54, 26 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Ja się jeszcze podzielę jednym przxepisem...Bo jest to jedno z moich ulubionych dań...i do tego łatwe szybkie i proste...

Smażymy sobie schabiki...normalnie w panierce...bez żadnych komplikacji...układamy je sobie w jakims naczynku żaroodpornym a na to nakładamy...no właśnie...to co w tym jest najpyszniejsze...

...
Bierzemy wcześniej sobie cebulkę...dużo cebulki...i kroimy ją dość grubo...Można nawet kółka zostawić całe...ale lepiej bardzo grubą kostkę...
ładujemy to do gara i na oleju zeszklimy...jak już sie zeszkliny...to bierzemy puszkę ananasa...(też pokrojny w kosteczkę) i wrzucamy do środka...i dolewamy syropu (tego z puszki; tylko nie wszytsko...bo za dużo by było...tak z umiarem)....Troszkę jakiejś przyprawy uniwersalnej...Oregano i Bazylia (tego już trochę więcej)....poczekamy aż syrop się zredukuje...i przykrywamy cebulką naszą tamte schabiki (grubośc warstwy cebuli około 2-3cm)...i na pare minut do piekarnika...coby się przegryzło...

I gotowe...

I pycha


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez robert dnia Sob 21:56, 26 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 9:53, 10 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Dzisiaj robię pizzę z cukinii wg przepisu Wagi, bo cukinie obrodziły mi na działce.
Opowiem własnymi słowami jak mi wyszło, jak nie wyjdzie - nie opowiem smile


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 10:26, 10 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Mam nadzieję, że wyjdzie Ci bez problemu, bo w końcu jest prosta do zrobienia. Niedawno poczęstowałam na spróbę moja koleżankę, bardzo jej smakowało. Ostatnio zrobiła tę pizzę swojej rodzinie i wszyscy nazwali ją "pychotka"... Razz Razz
Spokojnie mogę polecić ją każdemu... Razz Razz
Napisz jak Ci smakowała... Exclamation Razz

PS. Muszę jeszcze uprzedzić, że te placki na pizzę są dość kruche - delikatne, dlatego trzeba uważać przy przewracaniu na drugą stronę podczas smażenia, bo mogą się łamać..., ale to tylko kwestia wprawy... Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Nie 10:39, 10 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 19:47, 10 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Wyszło pyszne, ale z przewracaniem na druga stronę było gorzej - nawet nie podjęłam próby.
Ale składniki powiększyłam, bo więcej gąb było do podziału.
Dodałam podsmażony boczuś, cebulkę i trochę kiełbaski.
Rozbiłam jaja z mąką jak na omlet i dodałam startą cukinię, podsmażyłam wszystko na patelni, bo na działce nie mam piekarnika, na wierzch położyłam plasterki pomidorów (też z działki) i posypałam parmezanem i posiekana bazylią (bazylia tez z działki)
PYCHOTA!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 19:50, 10 Sie 2008    Temat postu: Back to top

CIESZĘ SIĘ, że Ci smakowało Exclamation Razz Razz
Dodatki rzecz jasna daje się wg uznania i tego co kto lubi... Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 20:10, 10 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Potrzebuję sprawdzony przepis na ogórki konserwowe.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Nie 22:12, 10 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Przepisu na ogórki konserwowe nie mam, bo nie robię, ale w internecie na pewno znajdziesz ich sporo, bo tych portali kucharskich jest pełno... Razz Razz

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Pią 13:49, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Pyry z gzikiem

Składniki:

ziemniaki
biały twarożek
kwaśna śmietana
szczypiorek
cebulka
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach - czyli w tzw. mundurkach.
Cebulę obrać z łupinki, drobno pokroić.
Ser biały twarogowy rozgnieść widelcem, połączyć z kwaśną śmietaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek - śmietany tyle, aby uzyskać taką konsystencję aby gzik nie był ani zbyt gęsty- suchy, ani za rzadki
Dodać cebulkę, szczypiorek, sezonowo także można dodać rzodkiewkę i koperek, dokładnie wymieszać, posolić do smaku.
Jednak od wydobycia odpowiedniego smaku gzika, zależy ilość wsypanej soli przy doprawianiu - jeżeli soli będzie za mało smak będzie trochę jałowy, przesplić jednak też nie można, ( pieprz jest mniej istotny).

Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na połówki i podawać z przyrządzonym wcześniej gzikiem. .



I już "możemy delektować się delikatnym aromatem wykwintnej pyry podkreślonym przez kombinację smaków zawartych w gziku. Jak mawiają w Poznaniu: normalnie szok, tej!"

I co tu może nie smakować Question Question ...Pychoooooota.... Exclamation Razz Razz

PS. Przygotowanie gziku to prawdziwy majstersztyk kulinarnej sztuki. O dobry gzik nie jest łatwo. Istnieją różnorakie warianty tej potrawy różniące się dodatkami i sposobem przyprawienia. Tak naprawdę każda poznańska rodzina ma wypracowany przez pokolenia pogląd na to jak powinien prezentować się prawdziwy gzik. Poglądu tego gotowi jesteśmy bronić jak niepodległości i nie oddamy ani guzika od mundurka, a wzorem nam w tym będą dzieci wrześnieńskie... Laughing Exclamation Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Pią 20:07, 22 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
mrówka



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 3415
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 14:49, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Waga napisał:


O dobry gzik nie jest łatwo. Laughing Exclamation Razz Razz


wie, że to może nie to miejsce, ale nie mogłam się powstrzymać Wink Laughing


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 14:55, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Czyżby głodnemu gzik na myśli? smile

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
mrówka



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 3415
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 15:06, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

emku napisał:
Czyżby głodnemu gzik na myśli? smile


dobry gzik nie jest zły Wink

ale na serio - jadłam takie danie w dwóch postaciach
- placki ziemniaczane z twarożkiem
- łosoś z grilla z twarożkiem

ale nie miałam pojęcia , że konsumując ....delektowałam się gzikiem Laughing


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Pią 15:53, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

mrówka napisał:
Waga napisał:


O dobry gzik nie jest łatwo. Laughing Exclamation Razz Razz


wiem, że to może nie to miejsce, ale nie mogłam się powstrzymać Wink Laughing


Hahaha, co prawda to co kursywą pisane - ściągnęłam z Internetu, jako ciekawostkę, ale wieeeele w tym prawdy... Wink Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Pią 15:54, 22 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20  Następny
Strona 18 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach