Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Kącik kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Aneczka



Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

 PostWysłany: Wto 12:25, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

MARKBAN napisał:
Aneczko , a co Powiesz o faszerowanych kalarepkach , czy też faszerowanej papryce !!! Palce lizać!!!! Wink Lato to fajna pora roku z punktu widzenia kulinarnego!!! Laughing
Pewnie, że palce lizać,czekam tylko aż papryka będzie tańsza i zaraz będę robić faszerowane, leczo do słoików , marynowaną i jeszcze na milion innych sposobów.

Takiej mi ochoty narobiliście na cukinię, że postanowiłam wypróbować przepisik na dżemik cukiniowy podany przez Sonię. Jak tylko uda mi się położyć spać mojego małego szkraba to zaraz się zabieram za robotę.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Wto 12:47, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

To rób Aniu, i powiedz, jak wyszło, ja bedę robic dopiero za kiiiiiillllkaaaa dni, może bedziesz miała jakieś uwagi, z którymi się podzielisz... Razz Razz Razz

PS. Przepis nie jest mój, tylko podany z Wielkiego Żarcia i sama go jeszcze nie próbowałam...., ale na pewno spróbuję... Exclamation Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Wto 12:52, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Aneczka



Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

 PostWysłany: Wto 13:15, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Swoimi uwagami na temat tego przysmaku na pewno się podzielę. W wielkim żarciu nieraz naprawdę można znaleść niezłe przepisy i dość częśto z niego korzystam.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Wto 14:00, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Ja, dla odmiany, rzadziej zaglądam do Wielkiego Żarcia, częściej do Czarnej Oliwki... Razz
Tam też czasem coś ciekawego można "wyhaczyć"... Exclamation Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Aneczka



Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

 PostWysłany: Wto 19:22, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Właśnie skończyłam walkę cukiniową. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi pięć słoiczków. Cukru dałam tylko trzy łyżki bo reszta słodkiego doszła z galaretek. Według mnie ta ilość cukru wystarczy ale jeśli ktoś lubi tak ulep to może dać cukru tyle ile zalecjają w przepisie.
Robert polecał z galaretką pomarańczową i tak też zrobiłam. Wyszło rewelacyjne


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aneczka dnia Wto 19:23, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
robert



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Wto 19:28, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Wybór smaków galaretek jest teraz na tyle ogromny...że można mieć praktycznie każdy smak ...Ale pomarańczowy należy do tych które wychodzą najlepiej

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez robert dnia Wto 19:28, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Wto 19:34, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Aneczka napisał:
Właśnie skończyłam walkę cukiniową. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi pięć słoiczków. Cukru dałam tylko trzy łyżki bo reszta słodkiego doszła z galaretek. Według mnie ta ilość cukru wystarczy ale jeśli ktoś lubi tak ulep to może dać cukru tyle ile zalecjają w przepisie.
Robert polecał z galaretką pomarańczową i tak też zrobiłam. Wyszło rewelacyjne


No proszę,, poszłaś jak burza... Exclamation Exclamation Razz Razz

Jednym słowem przepis "sprawdzony" i można robić dżemy.... Exclamation Razz

Ja za cukinię "zabiorę się" z początkiem sierpnia (muszę poczekać aż mi podrosną)... i na pewno ten dżem spróbuje zrobić...mam nadzieję, że też wyjdzie mi rewelacyjny... Exclamation Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Aneczka



Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

 PostWysłany: Wto 19:41, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Waga napisał:
No proszę,, poszłaś jak burza... Exclamation Exclamation Razz Razz
Jednym słowem przepis "sprawdzony" i można robić dżemy.... Exclamation Razz

Udało mi się wszystko w miarę sprawnie zrobić bo mąż zajął się synkiem. Córka zajęła się sama sobą i wybyła do koleżanki a ja mogłam zaszaleć w kuchni. Jestem ewna, że Tobie też wyjdzie superri będziesz się zajadała pysznym dżemikiem.

Właśnie przypomniało mi się, że nie dałam olejku pomarańczowego ale o tam bez niego też jest ok.

robert napisał:
Wybór smaków galaretek jest teraz na tyle ogromny...że można mieć praktycznie każdy smak ...Ale pomarańczowy należy do tych które wychodzą najlepiej

Oczywiście, że jest ogromny wybów galaretek ale też wydaje mi się, że z pomarańczową jest najlepszy.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Wto 19:45, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

No tak, teraz nie będę mogła doczekać się, kiedy mi moje cukinie dorosną do "obróbki"..., bo przecież nie polecę specjalnie kupować...Rolling Eyes Exclamation Razz

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Aneczka



Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

 PostWysłany: Wto 19:49, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Jak masz swoje to pewnie, że warto poczekać. Przynajmniej wiesz że są bez nawozu i tych innych wszystkich paskudnych rzeczy. Niestety ja jestem skazana na kupną cukinię bo w moim ogródeczku jej nie mam.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Wto 19:53, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Toteż dlatego wolę poczekać... Rolling Eyes
Jedna na placuszki już prawie "gotowa" - te placuszki i a'la pizza i tak zrobie najpierw, ale te na dżem muszą dorosnąć ... Exclamation
Za dwa dni ma się u nas ocieplić, to podrosną raz-dwa... Twisted Evil Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
robert



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Wto 21:22, 22 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Aneczka napisał:
Właśnie przypomniało mi się, że nie dałam olejku pomarańczowego ale o tam bez niego też jest ok.


Moja mama też nie dodaje ...


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Czw 20:18, 24 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Forszmak!!!!!

W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dodać 2 drobniutko posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mąkę( w zależności od ilości, którą chcemy przygotować), całość dokładnie mieszając zagotować. Nie przysmażać. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wszystko to należy robić na małym ogniu i szybko, aby nie przywarło. Dolać wody ,sos zagotować. Sos powinien być raczej rzadki, bo jeszcze sporo go wyparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem, wrzucić listek laurowy. Kolejnym składnikiem są ogórki kiszone. Do tak przygotowanego sosu wrzucam pokrojone w drobną kostkę: 2 duże ugotowane wcześniej w łupinach ziemniaki, bardzo różną wędlinę bądź mięso , 2 ogórki kiszone (do smaku). Całość pitrasić około 30 minut często mieszając. Na koniec dodać śmietanę.Potrawa przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i właśnie nazywa sie forszmak.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Markban dnia Czw 20:24, 24 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Czw 21:01, 24 Lip 2008    Temat postu: Back to top

MARKBAN napisał:
Forszmak!!!!!

W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dodać 2 drobniutko posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mąkę( w zależności od ilości, którą chcemy przygotować), całość dokładnie mieszając zagotować. Nie przysmażać. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wszystko to należy robić na małym ogniu i szybko, aby nie przywarło. Dolać wody ,sos zagotować. Sos powinien być raczej rzadki, bo jeszcze sporo go wyparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem, wrzucić listek laurowy. Kolejnym składnikiem są ogórki kiszone. Do tak przygotowanego sosu wrzucam pokrojone w drobną kostkę: 2 duże ugotowane wcześniej w łupinach ziemniaki, bardzo różną wędlinę bądź mięso , 2 ogórki kiszone (do smaku). Całość pitrasić około 30 minut często mieszając. Na koniec dodać śmietanę.Potrawa przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i właśnie nazywa sie forszmak.


Hmmm, to może być jakaś "nowa ciekawostka" dla mnie...muszę się nad tym zastanowić, bo już same składniki mi odpwiadają... Razz Razz

A czy to nie ma jakichś innych nazw w innych regionach Polski, Question nie orientujesz się Marku Question Question Razz

PS. Rozumiem, że jest to dość urozmaicony sos od razu z ziemniakami
Czy jeszcze coś to tego podajecie, czy stanowi to np. głowne danie...
Question Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 6:31, 25 Lip 2008    Temat postu: Back to top

Zapomniałem dodać ,że wszystkie produkty kroimy w paski. Zupa ma mieć gęstą konsystencję. I jemy to jako zupę i jako danie główne .Są jeszcze inne "szkoły" gotowania forszmaku,dla przykładu ,ważna jest dla innych kolejność wkrajania -należy zachować kolejność schab, boczek, kiełbasa, ogórek.,ale to już są tylko impresje na temat. Kiedyś ,w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą podano mi forszmak w miseczkach z ciasta ,przypominającego ciasto naleśnikowe,czyli talerz na koniec też się zjadało!!! Laughing

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następny
Strona 17 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach