Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Kącik kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
robert



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Czw 23:35, 13 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Ja osobiście tez polecam...znam ten sam przepis...rzeczywiście uważajcie z gęstością...bo u mnie ostatnio nie chciał wylecieć z butleki i trzeba było nią przez parę minut potrząsać...

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
AniaF



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Czw 23:54, 13 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Geografka napisał:
Składniki:

8 zółtek
1 szkl. cukru
1 szkl. spirytusu
1 szkl mleka skondensowanego niesłodzonego

Z żółtek i cukrurobimy kogel - mogel, potem dodajemy całe mleko i mieszamy, następnie dolewamy powoli spirytus ciągle mieszając. Na koniec wlewamy do butelek i siup do lodówki!!! Adwokacik robi się bardzo bardzo gęsty ale za to pyszny. Jak ktoś chce rzadszy to trzeba dać więcej mleka!!!

Noooo i na koniec siup w dziób!!!!! Very Happy


DZIĘKI!!! :calus: Też wypróbuję! Na pewno! Ale za jakiś czas, bo teraz na te jajka trzeba podobno uważać... Sad


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
danka



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 0:29, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Jutro robię pierogi z kapustą i grzybami. Z 3 kg kapusty. Mr. Green

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Aneczka



Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

 PostWysłany: Pią 10:03, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

O matko kochana to musisz mieś soprą rodzinkę, lub taką która potrafi zjeść!!! Ja na szczęście do pierogów zagonię męża!!! Już wystarczy że ostatnio mu nalepiłam!!!

A że adwokacik nie chce wylecieć z butelki to u mnie norma!!!!!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aneczka dnia Pią 10:05, 14 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
danka



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 14:34, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Corocznie wigilia jest u mnie. To taka nasza tradycja. przy stole zasiądą 24 osoby. Musi więc być wszystkiego dużo , żeby nikt nie odszedł głodny Razz
Żeby się nie utyrać przy garach /wszystko robię niestety sama/ muszę zacząć odpowiednio wcześnie i niestety mrozić.

moja rada; żeby ciasto na pierogi się lekko wałkowało dodaję sporo oliwy do zarobienia. Jest delikatniejsze , trwalsze/ pierogi nie rozlecą się w gotowaniu/ i łatwiejsze w "obróbce" Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 16:28, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

A ciekawe Danusiu , czy Znasz lubelski albo nawet ukraiński przysmak wigilijny , jakim są gołąbki ... z kaszą gryczaną , tak poważnie. Robi się je z kiszonej całej "głowy" kapuścianej , a reszta "obróbki" , jak przy tradycyjnych "gołębiach". Jest to przysmak 13 -ty , a więc nawet powiększa zbiór "obowiązkowych" 12-tu , z którymi , niektórzy i tak mają problem ( i dlatego wliczają sól do menu...)

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Markban dnia Pią 16:29, 14 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Aneczka



Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

 PostWysłany: Pią 16:29, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Dzięki za radę bo jak ja robię to czasem mi sie rozlatują!!!!!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
danka



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 17:34, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Gołąbki z farszem gryczano-grzybowym robię od lat , ale nie na wigilię. moim "osobistym" daniem wigilijnym są czerwone śledzie.

przepis;
filety śledziowe, papryka świeża, papryka marynowana razem z octem /dla zaostrzenia smaku/ , ogórek kiszony, cebula /sporo/ , natka pietruszki, ostry keczup , koncentrat pomidorowy i mnóstwo ostrych przypraw i odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko pokroić drobno /także śledzie/ i dokładnie wymieszać. Powstanie pyszna sałatka.

Jeszcze nie napisałam , ze trzeba zrobić dzień wcześniej , żeby się "przegryzła" Razz


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez danka dnia Pią 17:41, 14 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 17:44, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Ja zamiast oleju do pierogów dodaję ze 2 łyżki masła, a do mąki i wody(b.ciepłej) dodaję tylko żółtka, wtedy ciasto nie jest twarde. Kapustę z grzybami zawsze przekręcam przez maszynkę, A pierogi mam już zrobione - hip hip hura!!!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
danka



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 17:48, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Grzyby kręcę , ale kapustę drobno kroję po odsączeniu. Wtedy farsz nie jest taką mazią

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 17:50, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Matko moja ! Ale Wy się Dziewczyny Znacie ! To dopiero historia !!! Przecież to są takie pyszności !!! Ja do pierogów , żeby były smaczne , zamiast oleju proponuję 2 razy po 50 gram , też smakują !!! ( ale bez obrazy pliz!!!)

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 17:52, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Ale to od cholery roboty. Trzeba sobie życie ułatwiać, a mazia się nie robi bo po skręceniu leżą sobie jeszcze na durszlaku i "schną". Z resztą co kraj to obyczaj

Post został pochwalony 1 raz
 
Zobacz profil autora
danka



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 17:52, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Tyz prowda. Laughing

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 17:56, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

No i rzecz podstawowa dla mienia - KUTIA!!! Czy Wam coś to mówi? ( myślę , że na 183% tak!)

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 17:58, 14 Gru 2007    Temat postu: Back to top

Bleee, słodka do obrzydliwości "śmela"

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 18, 19, 20  Następny
Strona 4 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach