Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


Tłumaczenia gwary polskiej
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
freddie70



Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice/Gliwice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 4:13, 06 Gru 2010    Temat postu: Tłumaczenia gwary polskiej Back to top

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat, gdzie można będzie dokształcać się z gwary. Można będzie tu pytać i odpowiadać co znaczą słówka w danej gwarze smile
Na początek chciałbym zapytać co to jest gzik podawany podobno do ziemniaków w Poznaniu Question


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Zarzyn



Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 13:09, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Krzysiek, pyry z gzikiem to nasza postna potrawa.
Sam gzik to twaróg wymieszany ze śmietaną, szczypiorkiem lub cebulą oraz pieprzem i solą. To wersja klasyczna.
Na najbliższym wspólnym spotkaniu będziesz mógł spróbować mojej znacznie ulepszonej wersji "na bogato", podawanej do pieczonych ziemniaków z grilla lub ogniska Wink


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pon 13:11, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Koniecznie trzeba przywieźć ze sobą worek pyr mytych (tak było napisane na etykietce) z poznańskiej Biedronki. Inne nie wchodzą w grę Mr. Green Do tego trzeba kupić biały ser (my mieliśmy twaróg w 0,25 kg kostkach Wink ). Widziałam, że jeden szczun poznański (żeby nie było szczun to po poznańsku znaczy chłopak, młodzieniec) pyry myte zawijał w sreberka (jak świstak) i wkładał je do ogniska. Drugi zaś robił tenże właśnie gzik czyli przyprawiał twaróg wg. własnego smaku. Ja miałam u kucharza chody i dostałam wersję bez czosnku, a tenże właśnie powinien znaleźć się w twarogu. Ten twarogowy gzik przyprawia się wg. własnego uznania dodając śmietanę, różne przyprawy, szczypiorek albo cebulę itp. Następnie wyłowiliśmy pyry z ognia, zdjęliśmy folię i tym gzikiem mazaliśmy poznańskie pyry. Było baaaardzo pyszne, wszyscy się tym zajadali. Jadłam to w czerwcu po raz pierwszy, ale miesiąc później zrobiliśmy powtórkę z rozrywki i ponownie raczyliśmy się pyrami z gzikiem., suto je popijając Very Happy
A wczoraj dostałam zaproszenie na ślepe ryby z myrdyrdą. I żeby nie było, to ta potrawa nie ma nic wspólnego z rybami, a jest to zupa z poznańskich pyr z zasmażką. Czyli taka nasza zwykła warszawska kartoflanka. No i chyba lepiej brzmi niż te ślepe ryby Wink Rolling Eyes Very Happy

No proszę, nawet nie zauważyłam a już jeden z kucharzy właśnie Ci odpowiedział co to jest.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez wiosna dnia Pon 13:12, 06 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pon 13:14, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Bardzo dobre te gziki były, ja dostałam wersję z czosnkiem. Niektóre ziemniaki trochę tylko za długo leżały w grillu Sad

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez emku dnia Pon 13:16, 06 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pon 13:16, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

emku napisał:
Bardzo dobre te gziki były, ja dostałam wersję z czosnkiem. Niektóre ziemniaki trochę tylko za długo leżały w grillu Sad

Jesteś czepliwa Wink Darowanemu koniowi....


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
freddie70



Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice/Gliwice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 20:09, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Ale jaja! Nigdy bym nie pomyślał, że gzik to twaróg Very Happy obstawiałem raczej jakiś gulasz czy coś Mr. Green Trzeba przyznać, że brzmi smakowicie bo to chyba coś a'la tzatziki (cacyki, nie wiem czy dobrze napisałem)
Zarzyn dzięki za zaproszenie! Już mi ślinka cieknie

A ja ze śląskiej kuchni polecam bratkartofle albo panszkrałt z karminadlem.
Może wiecie co to jest? Wink


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19275
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pon 20:48, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Panszkraut - ziemniaki puree z kiszoną kapustą
Karminadle - mielone kotlety smile Pycha!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
freddie70



Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice/Gliwice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 21:11, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

emku napisał:
Panszkraut - ziemniaki puree z kiszoną kapustą
Karminadle - mielone kotlety smile Pycha!


Nic dodać nic ująć!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pon 22:20, 06 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Kotlety znałam, bo sama używam często tej nazwy, ale to drugie to nawet nie jest do zapamiętania. Język nie chce się ułożyć przy wymowie jak należy Wink

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Zarzyn



Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Wto 0:39, 07 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Wiosno, to zapożyczenia z języka niemieckiego, których mnóstwo zarówno w gwarze śląskiej, jak i poznańskiej Very Happy
Może jakiś korespondencyjny kurs z Krynią ułatwi Ci wymowę Wink


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Nie 10:35, 12 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Emi napisał:
Zarzyn napisał:
wiosna napisał:

No i jeszcze do kompletu pyry myte i zrobiony z nich poznański gzik

gzik jest podawany do pyr, a nie robiony z nich


A u mnie się mówi 'gzica' (oczywiście wtedy kiedy nie używa się "tradycyjnej" nazwy ).

Emi napisał:
Zarzyn napisał:
Sprezentowana ściąga i dość regularne kontakty z "native speaker'ami" z KPP przyniosły rezultat, tej Laughing


A ja też mogę mini 'słownik'? Mam już taki z tureckiego, to i z poznańskim bym chciała.

Emi, słownik to nie to samo. Koniecznie trzeba tylko zmienić kontakty z "native speaker'ami" z KPP z „dość regularnych” na „bardzo częste”, a postępy od razu będą widoczne Laughing


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
freddie70



Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice/Gliwice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 2:20, 10 Sty 2011    Temat postu: Back to top

Wiosenko, tak nawiązując do NK to gryfne (ładne, przystojne) mogą być i dziołszki i chopcy. Ja chcąc być gryfny ubrałem: szaket (marynarka), westa (kamizelka), galoty (spodnie) co tworzy ancug czyli garnitur. Do tego obowiązkowo koszula i fajny binder (krawat). Szczewiki (buty) rzecz jasna exclusive, a że pora zimowa i żeby nie zmarznąć na górę mantel czyli płaszcz. Mogłem jeszcze założyć mycka (czapka) ale nie chciałem sobie psuć fryzury
Pozdrowionka buziak


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
aneta3000



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wwa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Śro 1:21, 12 Sty 2011    Temat postu: Back to top

Pikno ta waszo ślonsko gadko u nas w centralnej Polsce mycka kojarzy się jednoznacznie Razz
za swojej strony też coś dorzucę: pochodzę z Radomia i na pewien rodzaj pieczywa nie mówi się inaczej jak gryzka, Radom niby nie tak daleko ale w Warszawie nie dostenę gryzki tylko bułkę wrocławską/paryską ;]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Emi
JTM Spis Team


Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 3057
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Śro 1:54, 12 Sty 2011    Temat postu: Back to top

aneta3000 napisał:
ja za swojej strony też coś dorzucę: pochodzę z Radomia i na pewien rodzaj pieczywa nie mówi się inaczej jak gryzka, Radom niby nie tak daleko ale w Warszawie nie dostenę gryzki tylko bułkę wrocławską/paryską ;]
[link widoczny dla zalogowanych]

Ano zgadza się, u mnie to angielka. Very Happy Ale nie pomyślałabym, że to ma aż tyle nazw w tylu regionach. Shocked


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
freddie70



Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice/Gliwice
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Śro 4:46, 12 Sty 2011    Temat postu: Back to top



A u nas to się nazywa żymła smile

A to są kreple



Kiedyś będąc w Warszawie na wycieczce szkolnej postanowiliśmy zażartować ze sprzedawczyni w cukierni Mr. Green Kolega poprosił o 4 pączki i 4 kreple. Pani zapakowała 4 pączki i oznajmiła:"krepli niestety nie prowadzimy"


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez freddie70 dnia Śro 4:52, 12 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Totalny OT Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach